PEN ROMÂNIA CELEBREAZĂ WORLD POETRY DAY – 21 MARTIE 2017

Pe 21 martie, dată ce, în Calendarul UNESCO, marchează World Poetry Day, Ziua internațională a poeziei, membri și prieteni ai PEN Romania au organizat lecturi de poezie în mai multe orașe ale țării. Lecturile au fost dedicate poetei și romancierei Asli Erdogan (Turcia) și poetului Ernesto Cardenal (Nicaragua), ambii aflați sub presiuni și amenințări constante din partea autorităților statelor în care trăiesc.

Le mulțumim cu toată căldura colegilor noștri care au făcut posibilă această rețea vibrantă de evenimente lirice, ca și colaboratorilor lor entuziaști, pe care îi dorim alături în toate inițiativele PEN România:

 

BISTRIȚA – DAN COMAN & GAVRIL ȚĂRMURE

BRAȘOV – ADRIAN LĂCĂTUȘ

BUCUREȘTI – MIRUNA VLADA

CONSTANȚA – ANGELO MITCHIEVICI & ALINA BUZATU

CLUJ – RUXANDRA CESEREANU

CRAIOVA – NICOLAE COANDE

SIBIU – RADU VANCU & ZONA NOUĂ

TIMIȘOARA – DANIEL VIGHI & ROBERT ȘERBAN

TÎRGU-MUREȘ – AL. CISTELECAN & MARIANA GORCZYKA

 

FEMEILE ȘI AGORA, 8 martie 2017
WOMEN AND AGORA, March 8 2017

Miercuri, 8 martie 2017, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), împreuna cu PEN Club România, organizează masa rotundă  „Femeile și Agora”. Dialogul este prilejuit de lansarea cărții Mihaelei Miroiu, “Cu mintea mea de femeie” (Editura Cartea românească, 2017).

Evenimentul se va desfăşura la sediul SNSPA (Bd. Expoziţie, nr. 30 A), parter,  Sala Multifuncțională,  între orele 18-20:00.

Prezentarea evenimentului: „În Agora noastră, oricât suntem de educate și de competente, oricât farmec intelectual avem, suntem încă o raritate ca intelectuale publice. Lumea nu se învârte în jurul minții noastre. Academia ne ignoră. Televiziunile ne ocolesc în dezbaterile politice și culturale. Creațiile noastre sunt rarissim onorate cu mari premii. Nu dăm nume străzilor, piețelor, locurilor. Dicționarele ne ponegresc, dacă sunt femei publice. Cum răspundem la toate acestea noi înșine, cu mințile noastre de femei ?”

Vorbitori principali/ Main Speakers:
• Magda Cârneci, scriitoare, Președinta Pen Club
• Adina Dinițoiu, critic literar, jurnalistă Observatorul Cultural, membră Pen Club
• Miruna Vlada, scriitoare, membră Pen Club
• Odilia Roșianu, redactoră şefă “Literatura de azi”
• Prof. univ. dr. Alina Bargăoanu, decana Facultăţii de Comunicare şi relaţii Publice, SNSPA
• Prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu,  preşedintele Senatului SNSPA, directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană, SNSPA
• Conf. univ. dr. Laura Grunberg, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din Bucureşti, Cadru didactic asociat, SNSPA

http://snspa.ro/snspa/info-snspa/stiri/item/1222-un-8-martie-special-masa-rotunda-femeile-si-agora

Relatare Conferinta Bled 2016

 

Relatare despre Conferința PEN de la Bled 2016

 

       În perioada 10-13 mai 2016 a avut loc la Bled, în Slovenia, cea de-a 49-a Conferință a organizației PEN International. Institutul Cultural Român a fost unul dintre partenerii acestui eveniment, finanțând participarea Centrului PEN România, reprezentat anul acesta de Elena Ștefoi. Manifestarea a reunit personalități din 28 de țări, printre care Marea Britanie, Franța, Turcia, Japonia, Canada, Italia, SUA, Ungaria, Germania, Portugalia, Mexic, Serbia, Irak etc. Din partea Boardului PEN International de la Londra au fost prezenți președinta organizației, Jennifer Clement, directorul executiv Carles Torner, secretarul general Hori Takeaki și Antonio della Rocca (membru).

       Primarii din Bled și Ljubliana au fost gazde ale unor momente speciale, adresându-se celor prezenți, omagiind activitatea Centrului PEN Slovenia și scoțând în evidență importanța implicării PEN Internațional în apărarea drepturilor și libertăților scriitorilor lumii. Reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene la Ljubljana, Ambasadei Italiei în Slovenia și Ambasadei Franței au onorat conferința cu prezența lor, subliniind astfel importanța și rolul PEN în promovarea libertății de expresie, a valorilor democratice și a luptei împotriva oricărei forme de violență și totalitarism.

       Conferința de la Bled s-a axat pe trei mari teme de dezbatere – The Treasure of the Other, Stupidity as the Foundation of Civilizations și We are all migrants, Terrorism is everywhere. Acestor teme le-au fost dedicate trei mese rotunde, urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri. Invitat special a fost scriitorul olandez Matthijs van Boxsel, autor al unei Enciclopedii a Stupidității, tradusă și în limba română și publicată în 2005 la Editura Lux Sublima. Contribuțiile tematice ale vorbitorilor la cele trei mese rotunde au fost tipărite într-o broșură distribuită tuturor participanților.

       Elena Ștefoi, reprezentanta Centrul PEN România, a intervenit în cadrul celui de-al treilea panel ( We are all migrants. Terrorism is everywhere), moderat de portugheza Teresa Salema, vicepreședintă a Comitetului Scriitori pentru Pace din PEN. La prezentările și discuțiile pe tema migrației și a terorismului au asistat atât ambasadorul UE la Ljiubljana, cât și Tone Persak, noul ministru al Culturii din Slovenia.

       Alături de cele trei mari dezbateri, programul conferinței a inclus întâlniri cu elevii unor școli, recitaluri de poezie, vernisajul unei expoziții dedicate celei de-a 90-a aniversări a Centrului PEN Slovenia. În dimineața zilei de 11 mai, Elena Ștefoi a fost invitata Liceului Economic din Radovitja, unde a fost prezentată de scriitorul sloven Edvard Kovacs. După lectura unor poeme de către autoare, a avut loc un dialog referitor la activitatea sa literară și la experiența tranziției postcomuniste. Pe 12 mai, Elena Ștefoi a citit din poemele sale la Casa memorială Preseren din Vrba, alături de poeta de origine chineză Sheng Xue, refugiată în Canada, și de italianca Anna Gribauldo. Prezentările și lectura versiunilor în limba slovenă ale poemelor au revenit Bogomilei Krasova.

       Înafara dezbaterilor tematice și a întâlnirilor literare, în cadrul Conferinței de la Bled au avut loc Adunarea Generală a Comitetului PEN Scriitori pentru Pace și ședința de lucru a Comitetului PEN pentru Femeile Scriitoare. În cadrul Adunării Generale, s-au făcut propuneri pentru alegerea unor noi doi vicepreședinți ai Comitetului Scriitori pentru Pace. Canadianca Sheng Xue și francezul Jean-Luc Despax au obținut nominalizarea pentru cele două poziții, urmând ca ele să fie validate de Congresul PEN, care va avea loc în octombrie la Berlin. Au fost discutate situațiile critice din Turcia (inclusiv chestiunea kurdă) și China, respectiv cazurile unor scriitori/jurnaliști închiși sau persecutați pe motive religioase și politice. Adunarea generală a propus semnarea unei scrisori de sprijin pentru Centrul PEN Kurd și pentru Centrul PEN din Turcia. Cele două centre au elaborat un proiect de Declarație comună pe care conducerea PEN International urmează să o discute. Directorul executiv al PEN International Carles Torner a prezentat un scurt raport referitor la rezidențele literare pentru scriitorii refugiați și a făcut un apel la toate centrele PEN să se alăture rețelei deja existente pentru a găzdui câte un confrate din țările de conflict, fie și pentru o perioadă de două luni. În prezent, 53 de orașe oferă rezidențe PEN pntru scriitori, dar peste 100 de cereri în acest sens au fost înregistrate la Londra și își așteaptă rezolvarea.

       În cadrul ședinței Comitetului Femeilor Scriitoare, prezidată de președinta acestuia, Lucina Kathman, (secondată de președinta PEN Internațional, Jennifer Clement și de secretara PEN Slovenia, Tanja Tuma), au fost discutate următoarele teme – chestiunea femeilor în Carta PEN, rapoartele regionale tematice, situațiile îngrijorătoare și cazurile de violență la adresa unor membre PEN din China, Iran, Bangladesh, Mexic și Honduras, represiunile contra femeilor din Turcia și Kurdistan. Următoarea întâlnire a Comitetului PEN pentru Femeile Scriitoare va avea loc la Ourense, în 26 septembrie 2016.

 

       Participarea României la Conferința de la Bled a oferit prilejul stabilirii unor contacte utile cu scriitorii implicați în activitatea centrelor PEN din Europa, America de Nord , America Latină, Orientul Mijlociu și Asia.

       Centrul PEN România se bucură de o bună reputație, iar experiența și dinamismul unora dintre reprezentanții săi (Ana Blandiana, Gabriela Adameșteanu, Ioana Ieronim, Magda Cârneci) au fost invocate de multe ori în cadrul unor discuții de grup în cele trei zile ale Conferinței de la Bled.

Elena Ștefoi

21 martie – Ziua Internațională a Poeziei în orașele țării

 
      Alături de evenimentul „La ce bun poeții în vremuri de restriște ?” din 21 martie de la Club A din Bucure ști, Ziua Internațională a Poeziei a fost celebrată în spirit PEN Internationnal în mai multe centre culturale din țară, prin evocarea poeților care, pe diferite meridiane, sînt terorizați și torturați de forțe dintre cele mai sinistre.

 

       În unele orașe, manifestațiile au avut în centru agenda PEN, în altele, organizatorii au inclus un moment PEN în cadrul unui program mai amplu. Le mulțumim pe această cale colegilor noștri, unii dintre ei membri PEN actuali, alții (sperăm) viitori, alții devotați cauzei morale apărate de PEN, care au făcut posibilă această manifestare „în rețea”.

 

Este vorba despre:

Ruxandra Cesereanu, organizator al evenimentului Cadavre Exquis/Exquisite Corpse /Cadavru Delicios, atelier de scriere creatoare, organizat sub egida Universității Babeș-Bolyai, a USR, și a PEN-Romania

Nicolae Coande, organizator al unui amplu eveniment de lectură și de dezbatere, sub egida Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova și a PEN România

Al. Cistelecan, co-organizator al serii de lecturi dedicate ZMP în cadrul proiectului Qpoem, la cafeneaua J’ai Bistrot din Tg. Mureş

Mariana Boca şi Mircea Diaconu, organizatori ai serii de dezbateri și lecturi „Mai pot fi astăzi încarceraţi şi condamnaţi la moarte Poeţii?”, ce va avea loc la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava

Radu Vancu şi Vlad Pojoga, organizatori ai unei seri de lectură de poezie și dezbateri în cadrul Universității Lucian Blaga, Sibiu

 Adrian Lăcătuș, organizator al unei seri de lectură de poezie și dezbateri în cadrul Universității Transilvania Brașov

Alina Buzatu și Angelo Mitchievici, organizatori ai unei seri de lectură de poezie și dezbateri în cadrul Universității Ovidius din Constanța

Paul Mihalache organizator la Cafeneaua Veche din Iași al unei întâlniri cu poeții Serban Axinte, Florin Dan Prodan, Doris Mironescu și Bogdan Crețu

Marin Malaicu-Hondrari, Dan Coman, Gavril Țărmure – Bistrița – care au inclus un moment PEN in cadrul unui eveniment din 22 martie.

       Sperăm că am început astfel să configurăm o rețea de „reacție rapidă” care se va dovedi stabilă și din ce în ce mai dinamică pentru promovarea valorilor PEN International în lumea culturală românească.

 

Tuturor poeților lumii, un gând de solidaritate de Ziua Internațională a Poeziei !