Concursul literar New Voices 2016

CONCURSUL LITERAR “NEW VOICES 2016” – PEN INTERNATIONAL

 

       Concursul literar “New Voices” al PEN International a fost creat în 2013. Sunt invitați să participe la el tineri poeți și prozatori între 18 și 30 de ani (neîmpliniți pînă la 1 septembrie al anului în curs), care nu au publicat încă un volum la o editură pînă la închiderea concursului (1 septembrie al anului în curs), dar care pot să fi publicat în diverse reviste pe hârtie sau pe siteuri electronice. Bucata de proză (eseu, reportaj etc) propusă poate avea între 2000-4000 de cuvinte (aprox.12.000-24.000 semne cu spații). Poeziile, individuale sau formând un lung poem compus din mai multe părți, nu pot depăși 2500 de cuvinte în total (aprox.15.000 semne cu spații). Toate propunerile trebuie să fie inedite și nu trebuie să apară public pînă la data închiderii concursului (1 septembrie al anului în curs). În faza națională, organizată de PEN România, sunt aleși 2 candidați, un poet și un prozator, o femeie și un bărbat (pentru paritatea sexelor cerută de PEN International). PEN România alege cei 2 candidați cu ajutorul a 2 jurii, unul de proză și altul de poezie, alcătuite fiecare din 3 membri PEN. Cele 2 manuscrise selectate sunt traduse în engleză de PEN România și trimise apoi la sediul PEN International de la Londra pînă la data de 27 mai a fiecărui an. Selecția internațională alege o primă listă lungă de 6 nume, apoi o listă scurtă de 3 nume, din care este numit câștigătorul final. Acesta este anunțat la congresul anual PEN International din toamna fiecărui an și primește un premiu de 1000 de euro. Scriitorii nominalizați în finala scurtă sunt ulterior publicați și implicați de către PEN International în diverse acțiuni culturale internaționale.

 

2014 – Nominalizații PEN România au fost : Amalia Cernat – poezie ; Radu Leca – proză. Amalia Cernat a fost selectată atât pe lista lungă de 6 nume cât și pe listă scurtă, afându-se printre cei 3 finaliști ai anului 2014.

2015 – Nominalizații PEN România au fost : Alin Boeru – poezie ; Ana Donțu – proză. Ana Donțu a fost selectată pe lista lungă de 6 nume.

2016 – În juriul internațional din 2016 se află și scriitorul român Mircea Cărtărescu.

 

Manuscrisele trebuie să fie scrise cu diacritice românești și trebuie să fie însoțite de un scurt CV. Adresa pentru trimiterea manuscriselor : magda.carneci@gmail.com.

Data-limită pentru trimiterea manuscriselor : 18.04.2016 . Rezultatele concursului vor fi făcute publice în data de 05.05.2016.