Comunicat – Alexei Navalnîi

Principalul opozant al lui Putin, Alexei Navalnîi – avocat, activist civic (întemeietorul Fundației Anti-Corupție), lider al Partidului Rusia Viitorului și deținut politic , a murit în închisoarea Yamalo-Nenets aflată în Siberia de Vest. E greu de stabilit punctual ce s-a întâmplat, dar persecuțiile constante și dure asupra lui Navalnîi, de către regimul putinist, schițează și sugerează harta unui asasinat pe îndelete. Autoritățile închisorii au raportat că, după plimbarea de dimineață, în 16 februarie, Navalnîi s-a simțit rău, și-a pierdut cunoștința și a murit, iar încercările de resuscitare au fost zadarnice. Încarcerat pentru așa-zis terorism și extremism, Navalnîi ar fi urmat să stea în închisoare până în 2038. În 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok (de către agenți FSB) și a fost salvat în ultimul moment, fiind transportat și spitalizat la Berlin.

Demnitatea, onoarea și spiritul civic l-au făcut să revină în Rusia, după încercarea de otrăvire, lucru pe care Putin l-a perceput ca pe o sfidare. Documentarele sale despre regimul corupt al lui Putin și despre averea uriașă a dictatorului (considerat cel mai bogat om din Rusia) au făcut ca Navalnîi să devină persona non grata în mod absolut, ca și cum ar fi comis o crimă de lez majestate. După o perioadă de încarcerare în capitala Rusiei, Putin l-a exilat punitiv cât mai departe de Moscova (în Siberia), temându-se ca nu cumva Navalnîi să fie privit ca o alternativă la conducerea Rusiei, de către Occident. Procesele intentate lui Alexei Navalnîi au fost de tip neostalinist, cu atât mai mult cu cât Asociația pentru respectarea drepturilor omului a afirmat oficial că Navalnîi este DEȚINUT POLITIC, nicidecum de drept comun (așa cum încerca să îl prezinte regimul putinist). Hărțuirea politică a lui Alexei Navalnîi a început în 2012; de atunci s-au desfășurat varii procese abuzive în care a fost acuzat și datorită cărora a fost amendat, persecutat constant și deținut. Pătimirile sale au durat 12 ani. Oamenii lui Putin l-au asasinat, în 2015, pe politicianul liberal Boris Nemțov, fără niciun scrupul. Jurnalista Anna Politkovskaia a fost asasinată de oamenii lui Putin în 2006. Militantă pentru respectarea drepturilor omului, Politkovskaia a fost cunoscută pentru poziția ei critică față de politica dusă de Putin în războaiele din Cecenia.

În articolele sale, a adus critici dure și documentate abuzurilor comise de forțele de intervenție ruse asupra populației civile. A fost asasinată, în fața casei sale, de ziua lui Putin, la 7 octombrie 2006. În cazul lui Alexei Navalnîi a fost vorba despre un asasinat lent care, iată, la 16 februarie 2024, a fost finalizat.Navalnîi provenea dintr-o familie ruso-ucraineană și a fost unul dintre protestatarii tranșanți împotriva războiului din Ucraina și a invadării Ucrainei de către Rusia.Dacă voi fi ucis, nu renunțați la lupta pentru democrație! – este mesajul central al lui Navalnîi.Cine dorește un portret-cheie al lui Alexei Navalnîi, pentru a înțelege curajul și etica acestui actant civic de anvergură, poate viziona filmul documentar NAVALNÎI, în regia lui Daniel Roher, realizat în 2022.Unul din obiectivele esențiale ale Pen Club România este susţinerea libertăţii de expresie şi a valorilor civice și morale în societatea contemporană. Alexei Navalnîi a fost un model în acest sens, lăsând o moștenire civică și morală exemplară.

Ruxandra Cesereanu, Președinte Pen Club Romania