Comunicat – Acțiuni ostile ale Rusiei împotriva a trei oficialități din Estonia și Lituania

Trei oficialități din Estonia și Lituania, state membre ale Uniunii Europene și NATO, sunt date în urmărire de Ministerul de Interne de la Moscova pentru presupuse acțiuni ostile îndreptate împotriva Rusiei. Acuzațiile se referă la faptul că în cele trei state ieșite din componența URSS în 1991, au fost demolate mai multe monumente care slăveau ocupația sovietică de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Regimul aflat la putere în Rusia demonstrează încă o dată că nu respectă nicio lege internațională, nu respectă dreptul altor state de a-și construi viitorul independent de planurile administrației Putin de refacere a Uniunii Sovietice, iar noțiuni ca democrația și libertatea îi sunt complet străine. După reducerea la tăcere a oricărei forme de opoziție internă prin teroare și crimă, așa cum au fost cazurile Anna Politkovskaia, Boris Nemțov sau Alexei Navalnîi, regimul lui Vladimir Putin își extinde política criminală dincolo de granițele Rusiei, amenințînd state independente și suverane.

PEN România, care s-a opus întotdeauna oricărei forme de obstrucționare a libertății de expresie, se declară solidară cu doamna Kaja Kallas, prim-ministru al Estoniei, domnul Taimar Peterkop, secretar de stat al Estoniei şi domnul Simonas Kairis, ministrul culturii din Lituania, denunțând totodată politica de intimidare dusă de Federația Rusă împotriva unor cetățeni europeni liberi, care au dreptul să spună adevărul despre ocupația sovietică din țările lor, chiar dacă acest adevăr nu este recunoscut de cercurile revizioniste de la Moscova.

Florin Hălălău