Comunicat Pen Belarus

Din ianuarie 2024 până în această primăvară cel puțin 158 de personalități culturale din Belarus se aflau în spatele gratiilor sau în domiciliu obligatoriu, persecutate atât pentru atitudinea lor civică, cât și pentru creația lor. Cel mai recent raport adună informații colectate de grupul de monitorizare al PEN Belarus din surse deschise, prin contacte personale și în comunicare directă cu personalități culturale.

Între ianuarie–martie 2024, în Belarus au fost înregistrate 316 încălcări ale drepturilor culturale și ale drepturilor omului față de diferite personalități culturale.

Privarea dreptului la un proces echitabil iese în evidență ca principalul tip de încălcare a drepturilor omului care implică personalități culturale (61 de cazuri), urmată de obstacole administrative pentru organizațiile culturale (inclusiv lichidarea forțată a organizațiilor non-profit) (18 cazuri).

Încălcările drepturilor au afectat 135 de operatori culturali și 33 de organizații și comunități culturale.

De mai bine de un an, familiile nu au nicio veste despre deținuții politici Maryia Kalesnikava, Maksim Znak, Siarhiej Cichanoŭski și Viktar Babariko. Cei încarcerați sunt supuși unui tratament inuman. Persecuția nu încetează nici după executarea pedepsei. Pe măsură ce trece timpul, din locurile de detenție ajung din ce în ce mai puține informații despre lucrătorii culturali închiși. Deținuții politici se luptă zilnic pentru supraviețuire în timp ce își ispășesc pedeapsa.

Sfera culturii ocupă un loc special în rusificarea Belarusului. Agenția Rossotrudnichestvo a deschis un al patrulea centru de cultură și știință Casa Rusă, acum la Hrodna. Continuă să fie semnate numeroase acorduri ruso-belaruse de cooperare și proiecte comune între instituțiile culturale și de învățământ. Se discută propunerea de a forma o listă comună a patrimoniului cultural. Prezența editorilor de carte ruși la Târgul Internațional de Carte de la Minsk este „impresionantă”. Acestea sunt doar câteva exemple de rusificare a sferei culturale a țării.

Declarând sarcina de „a asigura consolidarea în continuare a societății belaruse”, regimul Lukașenko incriminează legăturile dintre cei care au plecat și cei care au rămas în țară, calomniind forțele democratice în exil, pe susținătorii acestora și bielorușii care au emigrat din motive politice. Tendințele actuale ale regimului dictatorial Lukașenko includ defăimarea și persecuția bielorușilor din străinătate, în special a celor aflați în Polonia și Lituania. Diaspora din Belarus este taxată drept „formațiune extremistă”.

/în imagine, Maryia Kalesnikava, flautistă și activistă politică; a fost condamnată la 11 ani de închisoare; din februarie 2023 nu mai există nicio veste despre ea/