Comunicat PEN International – Apărați libertatea presei în războiul Israelului împotriva Gaza: Ziua mondială a libertății presei 2024

„În mijlocul numărului de morți în creștere, al distrugerii și al rapoartelor despre atrocități îngrozitoare, jurnaliștii din Gaza își riscă viețile pentru a transmite știri despre război. A viza în mod deliberat jurnaliştii şi a produce atacuri nediscriminatorii care ucid sau rănesc jurnaliştii constituie crime de război. Toți cei responsabili trebuie să răspundă. Protejarea libertății presei și asigurarea siguranței jurnaliștilor este fundamentală în timp de război și esențială pentru a oferi publicului informații corecte și la timp.” Burhan Sonmez, președintele PEN International

Au trecut peste șase luni de la bombardamentele neînduplecate ale Fâșiei Gaza de către armata Israelului, începute ca răspuns la un atac condus de Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie 2023. Cu dovezi zdrobitoare ale încălcărilor drepturilor internaționale ale omului și a crimelor de război, bilanțul vieților jurnaliștilor și erodarea libertății presei în Gaza și în întreaga regiune au atins nivele fără precedent.

Veți acționa?

De Ziua Internațională a Libertății Presei, contactați șeful de guvern/ministrul de externe al țării dumneavoastră, îndemnându-i să acționeze imediat pentru protejarea jurnaliștilor și asigurarea unei raportări nelimitate despre războiul din Gaza. Rugați-i să:

  • Solicite public tuturor părților implicate în conflict să asigure siguranța jurnaliștilor și să investigheze prompt și în mod exhaustiv toate atacurile asupra acestora.
  • Solicite autorităților israeliene să oprească uciderea nediscriminată și deliberată a jurnaliștilor.
  • Solicite autorităților israeliene și egiptene să ofere jurnaliștilor internaționali acces independent în Gaza și să asigure plecarea în siguranță din Gaza a jurnaliștilor care încearcă să evacueze.
  • Susțină investigații rapide, transparente și independente în cazul uciderii tuturor jurnaliștilor și să pună capăt modelului de impunitate în cazul uciderii jurnaliștilor de către forțele israeliene.
  • Solicite public încetarea imediată a focului pentru a proteja toți civili, inclusiv jurnaliștii.

Citiți mai multe despre libertatea presei în războiul Israelului împotriva Fâșiei Gaza: Lista de cazuri a PEN International din 2023/2024 documentează modul în care, începând cu 7 octombrie, jurnaliștii din Gaza și din întreaga regiune au fost supuși unor ostilități, intimidări și hărțuiri fără precedent.

Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), cel puțin 97 de jurnaliști și lucrători media au fost uciși între 7 octombrie 2023 și 25 aprilie 2024: 92 de palestinieni, doi israelieni și trei libanezi, marcând cea mai mare rată de mortalitate pentru jurnaliști din istorie. În plus, 16 jurnalişti au fost raportaţi răniţi, patru dispăruţi şi 25 arestaţi. CPJ și-a exprimat în special îngrijorarea cu privire la un model aparent de vizare a jurnaliștilor și a familiilor acestora de către armata israeliană.

În Gaza, șeful biroului Al Jazeera, Wael Al-Dahdouh, a fost rănit într-un atac cu dronă în decembrie 2023. Anterior, și-a pierdut soția, fiul, fiica și nepotul într-un atac aerian israelian în octombrie. În ianuarie 2024, și-a pierdut fiul cel mare, jurnalistul Hamza Al-Dahdouh, împreună cu colegul său Mustafa Thuraya, într-un atac cu rachetă asupra mașinii lor în sudul Gaza.

În noiembrie, Anas al-Sharif, reporter și videograf pentru Al-Jazeera Arabic, a raportat că a primit amenințări prin telefon de la autoritățile israeliene, cerându-i să înceteze transmisiunile și să părăsească nordul Gazei. În decembrie, casa familiei sale a fost bombardată de avioane israeliene, ducând la moartea tatălui său.

În Liban, conform unei anchete Reuters, jurnalistul Issam Abdallah a fost ucis, iar alți șase de la Al Jazeera, Agence France-Presse și Reuters au fost răniți de proiectile de tanc israeliene în octombrie, în ciuda faptului că purtau haine cu însemnele specifice pentru jurnaliști.

În Cisiordania, organizațiile pentru libertatea presei au raportat o creștere bruscă a arestărilor și intimidărilor jurnaliștilor palestinieni începând cu 7 octombrie, mulți jurnaliști fiind supuși detenției administrative arbitrară, hărțuirii și intimidării de către forțele israeliene.

Mustafa Sheta, cercetător, jurnalist și producător la Teatrul Libertatea din tabăra de refugiați Jenin, a fost arestat în timpul unui raid asupra teatrului în decembrie 2023, în timpul căruia forțele israeliene i-au distrus birourile și, ulterior, au luat cu asalt casele a trei dintre membrii săi. Soldații israelieni l-au interogat pe Sheta cu privire la activitățile sale politice în timpul detenției. În ciuda faptului că nu au fost depuse acuzații, o instanță militară israeliană a ordonat reținerea sa administrativă pentru șase luni la 31 decembrie.

În Israel, reporterul Alaraby TV, Ahmed Darawsha, a fost amenințat de un ofițer de poliție înarmat în timp ce transmitea în direct din Ashdod în octombrie. În aceeași zi, jurnaliștii BBC Muhannad Tutunji și Haitham Abudiab, împreună cu echipa lor BBC Arabic, au fost agresați și ținuți sub amenințarea armelor de poliția israeliană în Tel Aviv. Tot în octombrie, jurnalistul israelian Israel Frey a fost forțat să-și părăsească casa și să caute refugiu după ce a fost atacat de o mulțime extremistă pentru că și-a exprimat solidaritatea cu palestinienii din Gaza și a criticat acțiunile autorităților israeliene în timpul conflictului.

Începând cu 7 octombrie, Israelul a intensificat asediul asupra Gazei, împiedicând jurnaliștii internaționali să transmită informații despre conflict, de pe teren. Cei cărora li s-a permis accesul au fost încorporați în armata israeliană, ceea ce le limitează sever obiectivitatea rapoartelor. Aceste restricții au redus semnificativ atât libertățile presei, cât și accesul publicului la informații.

În februarie 2024, PEN International a salutat măsurile provizorii ale Curții Internaționale de Justiție menite să prevină actele de genocid în Gaza, inclusiv prin păstrarea probelor crimelor comise în regiune, conform Convenției privind Genocidul.

Protejarea jurnaliștilor este vitală atât în situații de conflict și război, cât și în timpurile de pace, deoarece aceștia joacă un rol crucial în furnizarea către public a informațiilor precise și la timp, în documentarea ostilităților și în raportarea crimelor de război și a încălcărilor drepturilor omului. În plus, jurnaliștii sunt instrumentali în menținerea fluxului independent de informații, sprijinind transparența și trăgând autoritățile la răspundere. Sunt necesare măsuri urgente pentru a asigura siguranța jurnaliștilor și pentru a permite raportarea neîngrădită din Gaza și nu numai.

Vă mulțumim că apărați libertatea presei în mijlocul războiului Israelului împotriva Fâșiei Gaza. Puteți distribui această pagină pe rețelele de socializare și să le cereți prietenilor dumneavoastră să acționeze. Vă mulțumim.