Comunicat Pen International în legătură cu discursurile instigatoare la ură din Serbia și Republica Srpska

Glorificarea criminalilor de război, narațiunile revizioniste, discursurile instigatoare la ură, negarea crimelor de război și a genocidului de către liderii politici din Serbia și Republica Srpska trebuie să se încheie imediat, a declarat PEN International, în timp ce Adunarea Generală a ONU urmează să voteze asupra unui proiect de rezoluție care declară 11 iulie „Ziua internațională de reflecție și amintire a genocidului din 1995 de la Srebrenica”. PEN International a avertizat în mod repetat cu privire la amenințările pe care o asemenea retorică dezbinătoare (manifestată de către liderii politici din Serbia și Republica Srbska) le reprezintă pentru libertatea de exprimare, pace și stabilitate în regiunea Balcanilor de Vest. 

Pe 23 mai 2024, membrii Adunării Generale a ONU sunt așteptați să voteze o rezoluție care să stabilească o zi anuală pentru comemorarea genocidului de la Srebrenica, în care peste 8.000 de bărbați și băieți musulmani bosniaci au fost executați de forțele sârbe bosniace în iulie 1995 și în jurul orașului bosniac Srebrenica și până la 30.000 de femei musulmane bosniace, copii și persoane în vârstă au fost transferate cu forța din enclavă. Rezoluția condamnă „orice negare a genocidului de la Srebrenica” și „acțiunile care glorifică pe cei condamnați pentru crime de război, crime împotriva umanității și genocid de către instanțele internaționale” și îndeamnă statele membre „să păstreze faptele stabilite, inclusiv prin intermediul sistemelor lor educaționale, prin dezvoltarea corespunzătoare. programe (…) pentru prevenirea negării și denaturării și apariției unor genocide în viitor”. 

Votul ONU a fost deja amânat de două ori, pe fondul opoziției puternice din partea președintelui sârb Aleksandar Vučić, care s-a întâlnit cu reprezentanți din peste 100 de națiuni pentru a-i convinge să respingă rezoluția, precum și cu Milorad Dodik, președintele Republicii Srpska, care și-a intensificat retorica secesionistă în ultimele săptămâni. Ambii lideri politici stimulează din nou tensiunile în regiunea Balcanilor de Vest, marșuri împotriva rezoluției ONU având loc în special în Banja Luka, capitala Republicii Srpska.

În o rezoluție a Congresului privind amenințările la adresa libertății de exprimare, păcii și stabilității în Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru și Serbia, adoptată în septembrie 2023, și în raportul Narațiuni toxice: Forțarea la tăcere în Balcanii de Vest, publicat în octombrie 2023, PEN International a evidențiat nenumăratele amenințări și provocări cu care se confruntă scriitorii și jurnaliștii din regiune care au îndrăznit să pună în discuție narațiunile naționaliste și au demonstrat modul în care stigmatizarea continuă de către liderii politici a vocilor independente generează noi motive de conflict. La 30 aprilie 2024, alarmați de tensiunile tot mai mari, membrii PEN din fosta Iugoslavie au lansat un apel la pace, susținut de aproape 100 de scriitori din regiune. 

„Când 100 de scriitori din toate țările care formau cândva Iugoslavia se unesc în strigătul lor pentru pace, chiar și președinții răspund. Scriitorii sunt îngrijorați în Balcani, unde am asistat la atrocități fără precedent. Vrem să facem tot ce ne stă în putere pentru a preveni un alt război. Prin urmare, vă cerem să ascultați avertismentul nostru și să scrieți un viitor pașnic, unul care poate fi posibil doar cu libertatea de exprimare și statul de drept.” Tanja Tuma (secretar internațional interimar al PEN Internațional și președinte al PEN Slovenia)