Comunicat Pen Internațional la doi ani de la invazia rusă în Ucraina

Ziua de 24 februarie 2024 marchează doi ani de când Federația Rusă a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Zeci de mii de civili au fost uciși și peste o sută de mii au fost răniți. Mulți sunt încă dați dispăruți. Zeci de mii de militari ucraineni, inclusiv foști civili care au luat armele pentru a apăra Ucraina, au fost uciși sau răniți de forțele ruse (numărul estimat al celor pieriți -de către serviciul britanic de informații- este de 70.000). Aproape 7 milioane de refugiați din Ucraina au fost înregistrați la nivel global până la sfârșitul anului 2023. PEN International a cerut în repetate rânduri Federației Ruse să pună capăt războiului devastator împotriva Ucrainei.

Comentând cei doi ani de la începutul războiului, Burhan Sonmez, președintele PEN International, a declarat: „24 februarie marchează o piatră de hotar sumbră în războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, care continuă fără încetare. Doi ani care au adus suferință pentru milioane de oameni, forțele ruse comițând crime de război și alte încălcări ale dreptului internațional. Execuțiile sumare, tortura, violurile, țintirea deliberată a infrastructurii civile, deportările și transferurile forțate de civili – inclusiv a mii de copii – în Federația Rusă nu trebuie să rămână nepedepsite.

Astăzi, reiterăm încă o dată sprijinul deplin pentru prietenii noștri de la PEN Ucraina și pentru toți cei afectați de război, care dau dovadă de o putere și o hotărâre extraordinară în fața unei adversități de neimaginat.

Condamnăm cu vehemență pierderea inacceptabilă de vieți omenești: cel puțin 15 jurnaliști ucraineni și străini au fost uciși în Ucraina în timp ce își îndeplineau sarcinile profesionale. Continuăm să plângem uciderea scriitoarei, membru PEN Ucraina și investigatoare pentru crime de război, Victoria Amelina, care a murit anul trecut din cauza rănilor suferite în urma unui atac rusesc cu rachetă în Kramatorsk. Cel puțin 96 de personalități culturale ucrainene au fost ucise în ultimii doi ani, inclusiv scriitorul Volodimir Vakulenko și dirijorul de orchestră Yuriy Kerpatenko. Toți responsabilii trebuie aduși în fața justiției. Suntem solidari cu scriitorii și jurnaliștii ucraineni care se află în spatele gratiilor în Crimeea ocupată de Rusia și în Federația Rusă, într-o încălcare flagrantă a dreptului internațional; ne referim inclusiv la apărătorii drepturilor omului Iryna Danylovych și Server Mustafayev. Solicităm eliberarea lor imediată și necondiționată.Condamnăm cu fermitate încercările persistente ale Federației Ruse de a șterge cultura și identitatea ucraineană. Muzeele, bibliotecile și arhivele din Ucraina continuă să fie vizate și distruse în mod deliberat, în timp ce „standardele și limba rusă” sunt impuse în părțile ocupate ale Ucrainei. Atacurile împotriva culturii, istoriei și limbii ucrainene trebuie să se încheie imediat.

În această zi fatidică, îndemnăm încă o dată comunitatea internațională să sprijine toate eforturile pentru a asigura libertatea pentru poporul Ucrainei și să tragă la răspundere toți autorii crimelor de război și ale încălcărilor drepturilor omului. Supraviețuitorii trebuie să beneficieze de reparații complete.

În fața războaielor care fac furori pe tot globul, noi, membrii PEN, vom continua să facem tot ce ne stă în putere pentru a risipi toată ura. Pacea, dreptatea și responsabilitatea trebuie să prevaleze.”

Volodimir Yermolenko, președintele PEN Ucraina, a declarat: „Agresiunea rusă asupra Ucrainei nu se va opri. Scopul nu este doar să șteargă identitatea națională ucraineană și statul ucrainean, ci și să submineze valorile libertății, democrației și demnității umane din întreaga lume. Dacă lăsăm Rusia să câștige acest război, secolul 21 va fi un secol de noi gulaguri și crime în masă. Scopul nostru este să apărăm drepturile omului, în primul rând dreptul la viață”.