Comunicat PEN International/PEN Serbia

Traducatoarea de origine rusă, Elena Koposova, riscă să fie expulzată din Serbia după ce a fost declarată ca fiind o amenințare la adresa securității naționale a Serbiei și i-a fost revocat permisul de ședere. Având cetățenie rusă, Koposova locuiește în Serbia cu familia ei din 2019 și a semnat o scrisoare deschisă prin care condamna invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă. Potrivit rapoartelor presei, mai multor activiști ruși anti-război li s-a refuzat intrarea în Serbia sau li s-au revocat permisele de ședere din motive de securitate națională în ultimele luni.

Koposova face apel în justiție la ordinul de expulzare din 2 februarie 2024 care îi acordă 30 de zile pentru a părăsi Serbia. Se așteaptă o decizie în curând. Ea este expusă riscului de detenție arbitrară și altor încălcări ale drepturilor omului dacă este forțată să se întoarcă în Federația Rusă.

Născută în 1969, Elena Koposova este traducătoare de literatură engleză și rusă. A tradus peste 50 de titluri de ficțiune și non-ficțiune, inclusiv lucrări de Rex Stout, Ed McBain, Doris Lessing, Annie Proulx, Elizabeth George, Elizabeth Chadwick, Joe Hill și Dougie Brimson. În prezent lucrează ca manager de drepturi străine la o editură.

Koposova s-a mutat în Serbia împreună cu soțul și cei doi fii ai ei în 2019 și a solicitat rezidența permanentă în septembrie 2023. În 2 februarie 2024, a primit o decizie din partea poliției prin care i-a fost respinsă cererea din motive de securitate națională și i s-a ordonat să părăsească Serbia în termen de 30 de zile. Nu au fost furnizate detalii cu privire la motivul pentru care a fost considerată un „risc de securitate inacceptabil”. Singura explicație, potrivit lui Koposova și a grupurilor locale pentru drepturile omului, este că ea, împreună cu alți 25 de cetățeni ruși care locuiau în Serbia, au semnat o scrisoare deschisă în martie 2022 prin care condamnau invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă.

Apelul lui Koposova la Departamentul de Poliție al municipiului Belgrad este în curs de desfășurare. Potrivit avocatului ei, o decizie este așteptată în zilele următoare. Dacă recursul ei este respins, ea are dreptul de a face apel în fața unui judecător. Koposova face parte dintr-o serie de activiști anti-război ruși cărora li s-a refuzat intrarea în Serbia sau le-au fost revocate permisele de ședere din motive de securitate națională în ultimele luni. Dacă recursul ei ar fi respins, ea ar fi încarcerată pe termen lung și supusă și altor încălcări ale drepturilor omului în Federația Rusă, unde autoritățile și-au intensificat eforturile pentru a eradica orice disidență cu privire la războiul împotriva Ucrainei. Koposova este susținută de mai multe organizații locale, inclusiv de PEN Serbia.

PEN International