Concursul literar NEW VOICES 2014 – PEN International

Pe 20 mai 2014 s-a încheiat faza națională a concursului New Voices organizat de PEN International (coordonator James Tennant). Lansat în 2013, acest concurs are în vedere tineri scriitori între 18 și 30 de ani, care se exprimă în poezie și proză (nuvelă, eseu, reportaj). Conform condițiilor propuse de organizatori, de la fiecare PEN național au plecat către PEN International cîte o producție de poezie și una de proză, semnate de o tînără și de un tînăr (pentru paritatea sexelor). Din producțiile literare trimise de cele peste 130 de PEN-uri naționale din lume, un juriu internațional va selecta 3 nominalizări care vor fi anunțate la Congresul anual al PEN International de la finele lui septembrie 2014.
Cu această ocazie, din cele 3 nominalizări va fi ales și cîștigătorul unic al premiului în valoare de 1000 de euro. Atât cîștigătorul cât și cei 2 nominalizați vor fi publicați de către PEN International și vor fi promovați în mediile online.

La faza locală organizată de PEN România s-au inscris în concurs 15 candidați la poezie și proză, adică 10 tinere și 5 tineri între 18 si 30 de ani (vârsta maximă admisă). Juriul a fost alcătuit din Ioana Ieronim, Simona Popescu și Magda Carneci.

La poezie a câștigat Amalia Cernat (de 18 ani). La proză a câștigat Radu Leca (de 30 de ani).

Prin amabilitatea colegei noastre Lidia Vianu, poezia Amaliei Cernat a fost tradusă de masterandul George Mihăiță de la Catedra de engleză (MTTLC) a Universității București. Radu Leca și-a tradus proza singur.

Doresc să le mulțumesc celor 3 colege ale noastre care s-au implicat activ în acest concurs. Aș vrea să le mulțumesc și colegilor noștri Ofelia Prodan și Răzvan Tupa care au ajutat la diseminarea informației și prin care au ajuns la PEN România unii dintre candidați.

Magda Cârneci

președinte PEN România