Conferința PEN International, Bled, Slovenia, 2019

Despre imaginație, realitate, tineri și literatură

… a fost vorba la ediția cu numărul 51 a Conferinței Internaționale PEN care se desfășoară anual, la Bled, o stațiune montană din Alpii sloveni, așezată pe malul lacului cu același nume.

Programul a fost unul dens, incluzînd mese rotunde, dezbateri, ședințe de lucru ale comitetelor PEN International. În cifre și statistici, au fost 68 de scriitori, reprezentanți ai unui număr de 31 de centre PEN de pe patru continente, delegația cea mai numeroasă fiind cea a țării-gazdă, respectiv cea a Franței. Cei opt scriitori francezi prezenți în acest an la Bled și-au susținut președintele PEN din țara lor în demersul acestuia de a candida la alegerile pentru funcția de președinte al Comitetului pentru Pace din cadrul structurilor departamentale ale PEN International. Așa se face că, începînd de miercuri, 3 aprilie, noul președinte este Emmanuel Pierrat, editor, eseist, avocat, specialist în dreptul proprietății intelectuale, secretar general al Muzeului „Yves Saint Laurent“ din Paris, prezentat şi tradus în paginile revistei Observator cultural în octombrie 2018 (nr. 943).

O atenție deosebită acordă presa culturală din Slovenia celor două mese rotunde care au loc aproape la fiecare ediție. În acest an, temele propuse au fost legate de reprezentarea celuilalt, un drum spre pace sau unul spre război, respectiv imaginație, realitate, tineri și literatură.

Contribuția mea s-a concretizat în susținerea în limba franceză a comunicării Imaginație și realitate, pornind de la întrebarea rostită de S.J. Antonio Spadaro, în cartea sa Abitare nella Possibilità: unde se află lucrurile care urmează a fi spuse? Receptorii vizați ai mesajului meu au fost și adolescenții prezenți în sală, invitați de organizatori. De altfel, foarte multe dintre activitățile înscrise în programul manifestărilor de la Bled se adresează liceenilor. La sfîrșitul mesei rotunde, autorii celor mai bune eseuri ale unui concurs național pentru elevi, organizat la începutul anului în Slovenia, au fost invitați pentru a fi premiați și a sta de vorbă cu scriitorii prezenți. Întîlnirile cu liceenii sau cu studenții au continuat în serile de lecturi publice din diferite orașe ale Sloveniei, unde organizatorii au condus scriitorii pre­zenți, într-un demers al PEN International de a ține tinerii aproape de cărți și literatură.

Ceea ce s-a dovedit încă o dată, la întîlnirea cu liceenii din Škofja Loka, este că literatura rămîne o cale atractivă de a cunoaște istoria, iar atenția lor funcționează cu eficiență atunci cînd epicul aduce împreună elementul de noutate cu cel de care au habar. Nu știau cine fusese Ceaușescu și nici că în România fusese dictatură, dar știau ce este un marș de defilare și cu toții auziseră de Concertul de Anul Nou de la Viena și de Radetzky Marș… De asemenea, ochii li se măresc și atenția crește în situații în care enunțurile rostite îi iau prin surprindere, așa cum s-a întîmplat cînd scriitorul francez cu origini germane, Andreas Becker, și-a început textul ales cu paradoxul artistic: Je suis l’autre.

O altă parte a programului pregătit de colegii noștri din PEN Slovenia s-a desfășurat la Ljubliana, care, din 2015, este inclus în patrimoniul UNESCO ca Oraș al Literaturii, o capitală a unui stat european în care, cu ritmicitate lunară, au loc evenimente în care scriitorul, cartea și cititorul devin personaje principale. Scriitorii PEN prezenți la conferință au fost invitați la o cină oferită de ministrul Culturii Zoran Poznic, iar în altă zi au fost oaspeții Primarului Ljublianei, Zoran Jankovic.

Ori de cîte ori cei mai tineri mă întreabă ce înseamnă apartenența la Comunitatea Internațională a scriitorilor PEN, dincolo de plata unei cotizații, eu le răspund: „disponibilitatea de a face ceva important pentru ceilalți“. Astfel de scriitori am întîlnit și acum în Slovenia, cînd s-a desfășurat, în perioada 2-6 aprilie, o nouă ediție a Conferinței PEN a Scriitorilor pentru Pace de la Bled, iar numele, măcar al cîtorva, le consider important a le pomeni aici: Ifigenija Simonovic, Tanja Tuma, Marjan Stojan, Emmanuel Pierrat, Katlin Kaldmaa, Zoe Rodriguez, Antonio Della Rocca, Hori Takeaki, Xue Sheng, Sarah Lawson, Colette Klein, Linda Maria Baros, Sylvestre Clancier, Malick Diarra, Andreas Becker, Carlos Collado Seidel, Elizabeth Cscsery-Ronay, Peter Abspoel, Bruno Mercier, Vladimir Kartsev, Anastasija Gjurcinova, Danilo Kocevski.

Participarea mea la această ediție a Conferinței Internaționale organizate de PEN Slovenia a fost sprijinită de Institutul Cultural Român.

Mariana Gorczyca este secretar general PEN România.

(text aparut initial In Observator Cultural)