„Dactăr Nicu’s skyzoid poets”: Festival Național dedicat lui Alexandru Mușina

 

Clubul de lectură „Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets”, înființat în 2015 în memoria lui Alexandru Mușina și ajuns luna trecută la a 10-a ediție, încheie acest prim sezon cu un festival național care își propune readucă în prim-plan impactul major pe care l-a avut opera și personalitatea lui Alexandru Mușina asupra literaturii române din ultimele trei decenii și asupra valurilor succesive de scriitori, oricât de diferiți, care i-au urmat. Pentru a cartografia cât mai elocvent acest spațiu al influenței lui Mușina, sunt invitați la acest festival poeți și poete din mai multe generații – pornind de la optzeciști și mergând până în stricta contemporaneitate, la tinerii autori „post-douămiiști” care îl plasează printre modelele lor fundamentale –, proveniți din centre literare și „școli” de poezie (cât mai) diverse.

Evenimentul va dura două zile (1-2 iulie) și se va desfășura în două locații în jurul cărora se coagulează în ultimii ani viața culturală a Brașovului: Centrul Multicultural al Universității „Transilvania” și cafeneaua „Tipografia”.

Dincolo de evocări și de lecturile invitaților, în cadrul festivalului sunt cuprinse și lansările a două volume antologice Alexandru Mușina apărute în 2016 (Opera poetică, vol. I-II, apărută la Editura „Tracus Arte” și Regele dimineții, antologie recent apărută la Editura „Cartier”). De asemenea, tot sub egida festivalului va avea loc și evenimentul de decernare a premiului pentru debut în poezie „Alexandru Mușina” (ediția a treia) și un mini-concert susținut de trupa Tertip (cu George Pandrea și Tania Mușina).

Detaliile privind manifestarea vor fi afișate pe pagina de Facebook a clubului de lectură „Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets”, www.facebook.com/dactarnicu/.

7. afis_dr-nicuAM_24 - Copy

 

INVITAȚI: 

Brașov

Romulus Bucur

Mihai Ignat

Caius Dobrescu

Ioan Șerbu

Vlad Drăgoi

Robert G. Elekes

Andrei Dósa

Alexandru Funieru

Ioan Pop Barassovia

Daniel Pișcu

Naomi Ionică

București

Florin Iaru

Marius Oprea

Simona Popescu

Claudiu Komartin

Răzvan Țupa

Radu Nițescu

Sibiu

Radu Vancu

Teodora Coman

Bistrița

Alex Văsieș

  

PARTENERI: 

Facultatea de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov

Centrul Multicultural al Universității „Transilvania” din Brașov

Tipografia Tea and Coffe House

APLER

operascrisă.ro

Editura „Tracus Arte”

Editura „Aula Magna” Amural

PEN International, Centrul PEN România

Revista „Corpul T” 

 

 

ORGANIZATORI:

Adrian Lăcătuș, decanul Facultății de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov 

Robert G. Elekes, fondatorul și coordonatorul clubului de lectură „Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets” 

Ramona Hărșan, redactor-șef al revistei „CorpulT”