In sprijinul lui Oleg Sentsov/Take action for Oleg Sentsov

Am auzit de el pentru prima dată acum aproape un an, în septembrie 2017, la Congresul PEN International de la Lvov, Ucraina. Într-o sală a Universității orașului, cîteva zeci de participanți, din sutele prezente, am vizionat filmul „The Trail: The State of Russia vs Oleg Sentsov” (Procesul: statul Rusiei împotriva lui Oleg Sentsov). Creat cu ajutorul și pus în circulație de European Film Academy din Berlin chiar în 2017, filmul este un documentar sobru despre situația unui încă tânăr regizor și scenarist ucrainean, care a îndrăznit să se opună colosului rusesc după anexarea provinciei sale natale, Crimeea, în februarie-martie 2014.

Născut în 1976, Oleg Sentsov nu era un necunoscut în patria sa. Filmul său Gamer, din 2011, fusese un succes la festivalurile internaționale occidentale și-l propulsaseră în avanscena culturală ucraineană. Sentsov pregătea un al doilea lungmetraj, Rhino, când mișcarea de protest Euromaidan izbucnită în noiembrie 2013 l-a determinat să renunțe și să se implice activ în rândurile ei. Sentsov a devenit un activist al organizației AutoMaidan, care, în timpul crizei din Crimeea din 2014 a furnizat alimente și ajutor trupelor ucrainene. Sentsov a declarat public că nu recunoaște alipirea Crimeii la Rusia. A fost arestat în mai 2014 sub acuzație de „complot terorist” împotriva Rusiei și, ca cetățean acum rus al Crimeii anexate, a fost condamnat în 2015 la 20 de ani de închisoare. Ministerul afacerilor externe ucrainean a declarat acest proces o sinistră „farsă judiciară”. Sentsov, care și-a declarat constant nevinovăția, a ajuns în cele din urmă într-o închisoare din Siberia.

Cazul lui Sentsov a devenit o chestiune internațională. O mulțime de organizații și asociații precum PEN International sau Amnesty International au început să pledeze pentru cauza sa. Mulți membri ai PEN Rusia, cîțiva regizori de film ruși cunoscuți, precum Nikita Mikhalkov, Andrey Zvygintsev sau Alexander Sokurov au pledat pentru eliberarea sa. O scrisoare de solidaritate a European Film Academy a fost semnată și de regizori de film europeni renumiți, precum Pedro Almodóvar, Agnieszka Holland, Ken Loach, Béla Tarr sau Wim Wenders. În ciuda protestelor internaționale ale reprezentanților afacerilor externe ale Uniunii Europene și SUA și chiar a unor guverne europene, Oleg Sentsov nu a fost eliberat din detenție – o detenție în condiții foarte grele.

Despre toate astea aflam cîte ceva din filmul documentar menționat la început. Și despre faptul că Oleg Sentsov are o familie, are doi copii, pe care riscă să-i revadă numai adulți, peste20 de ani. La Congresul PEN International de la Lvov din septembrie 2017, am luat atunci inițiativa de a ridica chestiunea lui Sentsov în plen și de a cere participanților să semneze cartoline de solidaritate pentru Sentsov, să le semneze cu numele lor și ale centrelor PEN pe care le reprezentau. A fost o inițiativă bine primită, deși nu știu cît de eficientă altfel decît simbolic, dar semnele de solidaritate contează mult pentru deținuții politici.

Recent, regizorul și scriitorul Oleg Sentsov, devenit între timp și laureat al premiului PEN / Barbey Freedom to Write, a intrat din 14 mai într-o grevă a foamei prelungită. De la PEN America, unul dintre cele mai active PEN-uri din lume, am aflat că săptămâna trecută, vara lui Sentsov, jurnalista Natalya Kaplan, l-a vizitat pe acesta în închisoare și a raportat că vărul său de 1,92 m înălțime a pierdut mai mult de 30 de kilograme, fiind spitalizat. Deși acuză probleme cardiace și renale, Sentsov nu intenționează să încheie greva foamei. Închis dincolo de Cercul Arctic, starea lui este, se pare, îngrozitoare. De fapt, prin această grevă a foamei, Sentsov a declarat că militează pentru eliberarea imediată a tuturor deținuților politici ucraineni din Rusia, nu doar a lui personal, și e dispus să moară pentru ea.

Cu toate acestea, în orizontul summit-ului Trump – Putin de luni, 16 iulie 2018, se pare că nu există nicio intenție de a se ridica problema lui Sentsov – sau orice altă chestiune referitoare la drepturile omului și libertatea de exprimare care atinge muți scriitori și jurnaliști din Rusia. De aceea, diverse PEN cluburi europene și americane au călătorit la Helsinki pentru a participa la protestele pentru respectarea drepturilor omului, planificate în conexiune cu Summit-ul amintit. Dar deja în iunie 2018, zeci de scriitori, artiști și activiști, printre care Margaret Atwood, Christiane Amanpour, Salman Rushdie, Chimamanda Ngozi Adichie și Patrick Stewart, s-au alăturat PEN America în semnarea unei scrisori deschise adresată președintelui Putin, îndemnându-l pe acesta să-l elibereze pe Sentsov și să-i salveze viața.

În săptămâna care a trecut, alte mii de persoane și zeci de organizații au cerut președintelui Trump să ia în discuție cazul lui Sentsov în cadrul întâlnirii cu Putin. Membrii Congresului SUA, Parlamentul European, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Academia Europeană de Film și principalii intelectuali și reprezentanți ai culturii ruse au solicitat din nou eliberarea sa, la fel și Departamentul de Stat al SUA.

În data de 13 iulie 2018, jurnalista Svetlana Alexievich din Belarus, cea care a primit Premiul Nobel pentru literatură în 2015 pentru scrierile sale pline de adevăr, suferință și curaj, a publicat acest mesaj: „Azi e ziua de naștere a lui Oleg Sentsov, care a înfruntat autoritățile de la Kremlin. Vreau să-i spun tot azi că el a salvat demnitatea noastră, a tuturor. Și a dovedit cât de mult poate să facă o singură persoană. După fapta sa, niciunul dintre noi nu mai are dreptul să se complacă în disperare, să-și permită să ridice mâinile în sus, să renunțe. Fiecare dintre noi trebuie să facă cîte ceva pentru viitor; altfel vom regresa. Oleg, rămâi în viață! Avem nevoie de tine !”

Corul global care solicită eliberarea lui Sentsov se face puternic auzit în mass-media, dar rămâne întrebarea dacă președintele american Trump se va alătura acestui cor bine intenționat sau dacă va renunța la tradiția diplomatică americană de lungă durată de apărare fermă a drepturilor omului în Rusia.

*

Există totuși și vești bune. Liu Xia, poetă și văduvă a scriitorului și activistului Liu Xiaobo, Premiul Nobel pentru pace în 2010, mort în 2017, a fost eliberată din domiciliul obligatoriu petrecut timp de 8 ani în China și i s-a permis să plece la Berlin, invitată de autoritățile din Germania. Această eliberare este și fructul campaniilor neobosite ale PEN International și ale PEN cluburilor din lume, prin proteste, scrisori deschise, petiții, proteste, pentru eliberarea ei. Eliberarea lui Liu Xia este o demonstrație a puterii – mediatice, simbolice, dar totuși putere – pe care vocea colectivă a PEN International și a altor organizații o au în sprijinul celor aduși la tăcere de puteri politice autoritare sau tiranice.

Și PEN România s-a alăturat campaniei de susținere a lui Oleg Sentsov. În luna iunie, a fost trimisă o scrisoare oficială ambasadorului Ucrainei la București, în care ridicam problema minorității românești din Ucraina, nedreptățită de noua lege a educației din țara vecină. În acea scrisoare, publicată de altfel în Observator cultural (https://www.observatorcultural.ro/articol/ pen-romania-scrisoare-catre-ambasadorul-ucrainei/), PEN România ridica și cazul lui Oleg Sentsov. Pînă la ora actuală, nu am primit niciun răspuns.

În sprijinul lui Oleg Sentsov, PEN România aduce la cunoștința scriitorilor și cititorilor doritori că pot trimite un tweet sau o scrisoare președintele Vladimir Putin (Ul.Ilyinka 23, 103132 Moscova, Federația Rusă) în aceste zile marcate încă de Campionatul mondial de fotbal și de vizita președintele american Trump la Moscova. Sau pot semna scrisoarea deschisă afișată pe site-ul PEN International (https://pen-international.org/ news/ russia-take-action-for-oleg-sentsov-on-his-birthday). Deasemenea, pot semna petiția deschisă de PEN America (https://pen.org/) pentru a-i cere președintelui Trump să-i ceară la rândul său președintelor Putin să respecte standardele de libertate a cuvântului pe care orice națiune civilizată le respectă.

Publicăm alături Poziția Comitetului PEN Scriitori pentru pace și scrisoarea pe care PEN America a adresat-o președintelui Donald Trump (mulțumind pentru traducere Mirunei Vlada).

Magda Cârneci

președinta PEN România

http://pen-international.org/news/russia-take-action-for-oleg-sentsov-on-his-birthday

https://pen.org/sign-petition-demand-donald-trump-hold-vladimir-putin-international-standards-free-speech/?utm_source=Communications&utm_campaign=9dfd44c750-EMAIL_CAMPAIGN_Sentsov_2018_07_09_18_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_c67d07604c-9dfd44c750-248464037&mc_cid=9dfd44c750&mc_eid=0f848eaad6

Text aparut initial pe: https://www.observatorcultural.ro/articol/pen-romania-sprijinul-lui-oleg-sentsov/

Back to top