Mesajul lui Andrei Kurkov, Președintele PEN Ucraina, către PEN România

Dragi prieteni și colegi români,

Au trecut deja șase luni de când Ucraina trăiește în stare de război. De șase luni, scriitorii ucraineni nu doar scriu, ci luptă și pe front, își ajută colegii refugiați, realizează proiecte de informare și continuă să călătorească prin țară, organizând discuții publice și evenimente literare. Războiul nu a oprit nici cultura ucraineană, nici literatura ucraineană. Editurile și-au reluat activitatea, în ciuda faptului că multe dintre principalele tipografii ale Ucrainei, situate în Harkov și regiunea Harkov, au fost distruse de bombardamentele artileriei rusești.

Lansările de cărți în Ucraina au tot mai frecvent loc în adăposturile anti-bombe și pe peroanele de metrou. Cărțile electronice sunt acum cumpărate mai des, pentru că nu poți lua o carte de hârtie cu tine la evacuare!

Războiul schimbă valorile și obiceiurile, dar valorile esențiale rămân aceleași – libertatea, libertatea de exprimare și libertatea de creație. Iar aceste valori se realizează prin literatură, prin literatură bună, pe care continuă să o creeze atât autorii ucraineni, cât și cei români.

Sunt recunoscător PEN România pentru toate manifestările de solidaritate cu scriitorii ucraineni și cu Ucraina. Am simțit-o la începutul războiului, când am venit la București pentru câteva zile. Simt această solidaritate chiar mai mult acum. Vă mulțumesc mult pentru ajutor!

(Mesajul lui Andrei Kurkov va deschide o antologie PEN pe tema războiului, în pregătire la Casa de pariuri literare)