Narațiuni despre Europa în vreme de război. Conferință cu participarea PEN România

Din februarie 2022 ne aflăm în mijlocul unui război violent și neașteptat în Europa, iniţiat de Federaţia Rusă în Ucraina. Scriitori, intelectuali publici și cercetători din întreaga lume au reacționat rapid pentru a condamna acest război, care riscă să producă o „nouă cortină de fier” între Rusia și Occident, precum și să conducă la fragmentarea teritorială a Ucrainei.

Un conflict al realităților și discursurilor paralele a apărut în sfera publică în jurul evenimentelor tragice de la granița Uniunii Europene și există numeroase neclarități privind evoluția conflictului în viitor. Cum văd scriitorii și cercetătorii din mediul academic european această nouă „cortină de fier” în Europa? Care este rolul narațiunilor despre Europa în vremuri de conflict?

Luni 27 iunie 2022, de la ora 18:00, Școala Națională de Studii Politice și Administrative – (SNSPA), prin Centrul de Studii Europene SNSPA, va organiza o dezbatere la Muzeul Național al Literaturii Române (Strada Nicolae Crețulescu, nr. 8, Sector 1) în care va încerca să răspundă la aceste întrebări.

Scriitorul Andrei Kurkov, președintele PEN Ucraina, a spus: „Facem apel la toți oamenii liberi de pe planetă – faceți tot posibilul pentru a proteja libertatea și independența Ucrainei. Nu poate exista o Europă liberă și sigură fără o Ucraina liberă și independentă!”.

Pornind de la intervenția online din Ucraina a lui Andrei Kurkov, discuția va prezenta punctele de vedere ale scriitoarei Magda Cârneci, președintă de onoare a PEN România, și ale cercetătorului și specialistului în narațiuni politice europene Luis Bouza Garcia de la Universidada Autonoma de Madrid, Spania. Discuția va fi moderată de scriitorul Radu Vancu, președintele PEN România. Scopul evenimentului este de a propune o nouă înțelegere a sferei publice europene, având în vedere finalizarea recentă a Conferinței privind viitorul Europei, precum și contextul generat de războiul din Ucraina. Discursul introductiv va fi susținut de Miruna Butnaru-Troncotă, scriitoare și coordonatoare a Centrului de Studii Europene (SNSPA). Discuția va avea loc în limba engleză.

Evenimentul este organizat de SNSPA, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române și PEN Club România, și face parte din Conferința Finală a Rețelei Jean Monnet „OpenEUdebate”, finanțată de Comisia Europeană prin programul Erasmus +. Conferința internațională „Found in translation. What’s next for the future of Europe?” va reuni la București principalii parteneri din rețeaua transnațională, inclusiv cadre universitare, experți în politici europene, jurnaliști și studenți.

Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile – care trebuie rezervate prin completarea următorului formular online:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfMNUNgMVQv7Hm8cOfurdAJ5ggNPOS374855wRKZ_aM4M8RYg/viewform?fs=e&s=cl&fbclid=IwAR1fS3yoeyu7I9vqk1QiEGxIyTk4TEL2CTB2-EQ8fjgAoI95GuHtEwMIHYY