Opresiunea putinistă continuă

Regimul putinist recidivează în acțiunile de represiune împotriva scriitorilor. Cu atât mai mult, prin urmare, solidaritatea scriitoricească este necesară în astfel de vremuri în care este cenzurată libertatea de opinie și exprimare.

Poetul rus Artyom Kamardin a primit recent o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru că a recitat versuri împotriva războiului, în timpul unui spectacol stradal la Moscova, în toamna lui 2022. Tribunalul districtual Tverskoi din Moscova l-a condamnat pe Kamardin sub acuzația că a subminat securitatea națională și a incitat la ură.

Yegor Shtovba, care a participat la spectacolul stradal și a recitat versurile lui Kamardin, a fost condamnat la 5 ani și jumătate pentru aceleași acuzații.

Presa rusă anti-război i-a citat pe prietenii lui Kamardin și pe avocatul său care au afirmat că poliția l-a bătut și l-a violat pe Kamardin în timpul arestării. La scurt timp după aceea, Kamardin a fost arătat (cu fața învinețită) cerându-și scuze pentru acțiunea sa, într-un videoclip al poliției lansat de mass-media pro-Kremlin. Autoritățile nu au luat nicio măsură pentru a investiga abuzurile comise de poliție.

(În imagine A. Kamardin și Y. Shtovba. Sursa: euronews.culture)