Participare la a 56-a întâlnire a Comitetului „Writers for Peace” al PEN International

Între 16 și 19 aprilie, a avut loc la Bled, Slovenia, a 56-a întâlnire a Comitetului „Writers for Peace” a PEN International. Din partea PEN România au participat Ruxandra Cesereanu și Cosmin Perța, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

În prima parte a conferinței, în 16 aprilie, momentul-cheie a fost dezbaterea despre Rezoluția Pen International în chestiunea Israel și situația de calamitate umanitară din Gaza. Documentul redactat a lansat și câteva polemici, urmând să fie nuanțat, eventual corectat, apoi aprobat, atât de conducerea Pen International, cât și de toate centrele Pen. Ruxandra Cesereanu a făcut propunerea ca Rezoluția respectivă (și orice Rezoluție care va mai urma), după ce va fi finalizată, să nu circule doar în interiorul Pen International ori în spațiul mediatic și pe rețelele de socializare, ci să fie trimisă și autorităților politice din toate țările care au centre Pen, ca document oficial.

Sesiunea de a doua zi, 17 aprilie, a prilejuit de asemenea polemici și varii nuanțe. Prezentările de impact au fost cele făcute de Pen Ucraina (despre invazia rusă la scară largă) și Pen Belarus (despre cenzura și regimul de supraveghere polițienească sub tutela președintelui Alexandr Lukașenko). Unul din reprezentanții Pen Slovenia a propus formularea unei a doua Rezoluții Pen Internațional, la Bled, de susținere a Ucrainei împotriva agresiunii concretizate de regimul lui Vladimir Putin. Acest lucru a stârnit oarecari tensiuni. Ruxandra Cesereanu a intervenit în dezbatere de mai multe ori și a prezentat efectul nociv al putinismului.

În după-amiaza de 17 aprilie a avut loc o masă rotundă despre țările din Balcani (respectiv despre țările din fosta Iugoslavie), o dezbatere post-iugoslavă cu multe idei și chiar cu polemici. În intervenția sa de la final, Cosmin Perța a făcut propunerea ca, în cadrul Pen International, țările din Balcani și participarea lor interculturală să nu se limiteze doar la țările fostei Iugoslavii, ci să alcătuiască o rețea Pen Balcani (adăugând Turcia, Grecia, România, Bulgaria, Albania) în care literatura și schimburile culturale să fie o platformă de lucru. Propunerea a fost primită cu multă simpatie, reprezentantul Pen Turcia asumându-și să stabilească rețeaua de contact între centrele Pen din Balcani. Proiectul prevede întâlnirea o dată pe an a centrelor Pen din Balcani inclusiv pentru a schița un model cultural comun al spațiului balcanic.