Pen Internațional face apel la comunitatea Pen pentru susținerea scriitorului și omului politic Selahattin Demirtaș, membru de onoare Pen

La 16 mai 2024, Tribunalul Penal din Ankara l-a găsit vinovat pe Selahattin Demirtaș ca ar fi „ajutat la subminarea unității și integrității statului”, „incitare la comiterea unei infracțiuni” și „propaganda teroristă”, condamnându-l la un total combinat de 42 de ani de închisoare. Fost copreședinte al Partidului Democrat Popular al Poporului (HDP) pro-kurd, Demirtaș s-a numărat printre cei 108 membri HDP acuzați în cadrul unei anchete privind protestele mortale care au avut loc în toată Turcia între 6 și 8 octombrie 2014. Procesul, care a început în aprilie 2021, este considerat pe scară largă ca motivat politic. Fostul copreședinte al HDP, Figen Yüksekdağ, a fost condamnat la 30 de ani și trei luni de închisoare. Până în prezent, autoritățile din Turcia nu au reușit să pună în aplicare o hotărâre din decembrie 2020 a Marii Camere a Curții Europene a Drepturilor Omului, care a dispus eliberarea imediată a lui Demirtaș.

PEN International face campanie de mult timp pentru eliberarea lui Selahattin Demirtaş, prezentându-l în special în campania din 2021, de Ziua Scriitorului Închis. Într-o rezoluție adoptată de Adunarea Delegaților PEN International în septembrie 2022, PEN International a cerut în mod expres autorităților din Turcia să pună capăt urmăririi penale și detenției scriitorilor și jurnaliștilor kurzi. Născut pe 10 aprilie 1973, Selahattin Demirtaș a scris o colecție de povestiri în închisoare, intitulată Seher (Zori de zi) (2017), care a devenit un best-seller și a fost tradusă în zeci de limbi, fiind distinsă cu un premiu PEN Translates, în 2018, de English PEN. Pentru mai multe informații despre campania PEN International pentru Selahattin Demirtaș puteți consulta documentul Război, cenzură și persecuție – Lista de cazuri PEN International 2023/2024 (https://www.pen-international.org/news/pen-international-case-list-2023-2024), care documentează 122 de cazuri de scriitori persecutați din întreaga lume, inclusiv cazul lui Demirtaș.