Pen Internațional și Pen Serbia au sesizat autoritățile sârbe ca să condamne amenințările la adresa scriitorilor și jurnaliștilor sârbi independenți.

La 2 februarie 2024, Curtea de Apel din Belgrad a achitat patru foști ofițeri sârbi de securitate care fuseseră condamnați pentru uciderea jurnalistului și editorului Slavko Ćuruvija, împușcat și ucis în fața casei sale din Belgrad, în aprilie 1999. Ćuruvija a fost un critic al fostului președinte Slobodan Milosevic. Potrivit agenției de știri independente Balkan Insight, verdictul, care a invocat lipsa unor probe de încredere, a fost pronunțat la 19 aprilie 2023, dar a fost făcut public abia la 2 februarie 2024 și este definitiv. Decizia respectivă transmite un semnal periculos că atacurile împotriva scriitorilor și jurnaliștilor din Serbia vor rămâne nepedepsite.

„PEN International condamnă achitarea foștilor ofițeri de securitate pentru rolul lor în uciderea lui Slavko Ćuruvija. Indignarea resimțită în Serbia și nu numai este un răspuns justificat la un verdict care a generat unde de șoc în rândul scriitorilor și jurnaliștilor sârbi. Aceștia lucrează într-o atmosferă din ce în ce mai toxică și sufocantă, în care impunitatea rămâne normă. PEN International solicită ca toți cei responsabili de uciderea lui Slavko Ćuruvija să fie aduși în fața justiției. Având în vedere că vocile independente din Serbia se confruntă cu riscuri tot mai mari, îndemnăm încă o dată autoritățile sârbe să condamne sistematic, public și fără echivoc toate actele de violență și atacurile țintite împotriva scriitorilor și jurnaliștilor și să îi tragă pe cei responsabili să răspundă”, a declarat Ma Thida, președintele Comitetului Scriitorilor din închisoare al PEN International.

Verdictul șocant a venit în urma amenințărilor susținute împotriva vocilor independente din Serbia, în ultimele săptămâni, orchestrate atât de actori statali, cât și non-statali, care își propun să reducă la tăcere opiniile critice. Printre cei vizați se numără scriitorul și jurnalistul Marko Vidojković și jurnalistul Nenad Kulačin, care continuă să fie insultați în tabloidele proguvernamentale și care, de asemenea, sunt amenințați prin intermediul rețelelor sociale.

(Comunicat din partea Pen International și Pen Serbia)