PEN România, alături de Emilia Șercan. Într-un stat democratic și ne-militarizat, jurnaliștii trebuie să fie liberi.
Jurnalista Emilia Șercan a făcut publice astăzi operațiunile de discreditare, amenințare și intimidare desfășurate împotriva ei de către persoane din structurile oficiale ale statului român.
Jurnalista afirmă că o probă furnizată de ea Poliției Române “pentru a identifica autorul unei infracțiuni de violare a vieții private a fost scursă din dosar în aceeași zi, iar ulterior a devenit baza unei ample operațiuni de kompromat”.
Operațiunea de discreditare a fost inițiată în 18 ianuarie 2022, după ce Emilia Șercan a făcut publice dovezi privitoare la faptul că teza de doctorat a generalului Nicolae Ciucă este plagiată.
PEN România este alături de Emilia Șercan. În orice democrație reală, jurnalismul de investigație trebuie să fie liber – și este inacceptabil ca structurile statului să desfășoare operațiuni de discreditare și de intimidare împotriva jurnaliștilor.
PEN România solicită statului român să ancheteze cât mai urgent această scurgere de informații și să ia toate măsurile legale pentru pedepsirea autorilor ei.
În Uniunea Europeană, statul nu este inamicul jurnaliștilor – iar politicienii trebuie să asigure jurnaliștilor dreptul de a își efectua investigațiile în deplină transparență și siguranță. Chiar și atunci când se întâmplă ca politicienii să provină din structurile militare. Ba chiar cu atât mai mult atunci – pentru a infirma orice suspiciune de militarizare a instituțiilor democrației.
PEN România