PEN România onorează memoria scriitoarei ucrainence Iryna Tsvila, ucisă în asaltul asupra Kievului

Iryna Tsvila era scriitoare, fotografă, profesoară, activistă, luptătoare și mamă a cinci copii. Probabil că nu știa nici ea în ce ordine anume. Când a fost nevoie de ea să educe copiii ucraineni, a predat: până în 2006, a fost profesoară la Școala Internațională Meridian.

Când a fost nevoie de ea în luptă, s-a înrolat – în batalionul de voluntari format în 2014, Sich Batallion, alături de care a luptat în Donbas.

A documentat Revoluția Demnității din 2014 și zilele de război în fotografii care, în 2017, au devenit o expoziție personală.

A dat voce veteranilor într-o carte numită chiar așa: “Voices of War. Stories of Veterans”. În secțiunea din carte care i-a revenit, a scris despre grădina ei de trandafiri.

A fost ea însăși o voce în altă carte colectivă, care recupera experiența a 25 de ucrainence implicate în apărarea țării, “Girls Cutting Their Locks”.

A fost “o inspirație”, cum spun cei mai mulți dintre prietenii și colegii ei.

Iryna Tsvila a fost ucisă în 25 februarie 2022, în atacul rus asupra Kievului.

PEN România îi onorează memoria. Iryna Tsvila a făcut tot ce putea face mai mult un scriitor: a dat voce celor alături de care a luptat împotriva răului – și alături de care a murit.