Prima întâlnire a scriitorilor europeni și magrebieni, Tunis 9-11 novembre 2013

Aspect din timpul întâlnirii

Intre 9 si 11 noiembrie 2013, Ambasadorul UE in Tunisia doamna Laura Baeza, in colaborare cu PEN International, a găzduit la Tunis prima întâlnire a scriitorilor euro-maghrebini. Conferința ”Identites plurielles” (Identități plurale) a adus laolaltă scriitori din Tunisia, Algeria, Maroc, Mauritania, Libia și din mai multe țări europene. Magda Carneci, președinte PEN România, Adam Fehti, PEN Tunisia și Youssouf Elalamy, PEN Maroc au fost acolo în dublă calitate, de scriitori și de reprezentanți PEN. Împreună cu ei, doamna Marian Botsford Fraser, președinta Comitetului ”Scriitori în închisori” a vorbit din partea PEN International la un seminar/workshop despre activism și identitate, despre experiența de sprijin și rolul coeziv pe care PEN International îl poate juca în regiunea Maghrebului.

S-a creat un curent de opinie pentru solidaritatea dintre scriitorii țărilor din Africa de nord și scriitorii europeni, cei prezenți reprezentând în total mai mult de 20 de state, și s-a pus acceptul pe importanța pe care o asemenea întâlnire o poate avea în cunoașterea reciprocă, în schimbul fructuos de vederi și în dezvoltatea unor conexiuni intelectuale și creative, ca bază a unor întâlniri ulterioare.

La finalul conferinței, 30 de scriitori au semnat o scrisoare către președintele Tunisiei, Mohamed Moncef Marzouki, cerându-i să intervină în cazul poetului și bloggerului tunisian Jabeur Mejri, închis din martie 2012 doar pentru că și-a exprimat liber propriile opinii despre situația din regiune.

În continuare, 2 linkuri cu materiale despre eveniment:

 http://www.pen-international.org/newsitems/euro-magreb-writers-to-tunisian-president-marzouki-please-release-jabeur-mejri/

 http://www.pen-international.org/wp-content/uploads/2013/12/Appeal-imprisoned-blogger-Jabeur-Mejri-to-be-released.pdf

Magda Cârneci

Participanții la întâlnire