Serbia: Protejați jurnaliștii în contextul protestelor naționale
„Din nou, jurnaliștii independenți care încearcă să informeze despre protestele naționale din Serbia sunt ținta autorităților sârbe, a presei pro-guvernamentale și a troliilor, care nu doar că le împiedică activitatea, dar îi denigrează prin declarații pline de ură și videoclipuri manipulate. Ne solidarizăm cu jurnaliștii curajoși din Serbia și îndemnăm autoritățile să le asigure siguranța.” – Ma Thida, președinta Comitetului PEN International pentru Scriitori în Închisoare
7 februarie 2025 – Autoritățile sârbe trebuie să respecte dreptul la protest pașnic și să asigure un mediu sigur pentru jurnaliști, a declarat astăzi PEN International, în contextul în care demonstrațiile conduse de studenți continuă să cuprindă întreaga țară.
Declanșatorul celor mai recente proteste a fost tragedia din 1 noiembrie 2024, când 15 persoane și-au pierdut viața și mai multe au fost grav rănite după prăbușirea copertinei de beton a gării recent renovate din Novi Sad, în nordul Serbiei. Mulți au acuzat autoritățile sârbe de corupție și incompetență. De atunci, zeci de mii de persoane au participat la demonstrațiile organizate de studenți în întreaga țară, cerând transparență și responsabilitate. Drept urmare, ministrul transporturilor și prim-ministrul Serbiei au demisionat, însă protestele continuă. Pe 3 februarie 2025, Baroul Serbiei a declarat o grevă a avocaților timp de o lună, blocând astfel sistemul de justiție.
Protestatarii au susținut că grupuri pro-guvernamentale încearcă să provoace violențe în timpul protestelor, care sunt în mare parte pașnice, pentru a le discredita și submina. Mass-media pro-guvernamentală a relatat negativ despre demonstrații și a publicat date personale ale unor protestatari, ridicând semne de întrebare cu privire la siguranța acestora. În ianuarie 2025, spectacolul „Zoran Đinđić” al regizorului Oliver Frljić – bazat pe povestea fostului prim-ministru sârb asasinat în 2003 pentru poziția sa pro-democrație și lupta împotriva crimei organizate – a fost demonizat pe rețelele sociale și prezentat de tabloide drept un nou exemplu de „trădare” a Serbiei de către studenți. Președintele Aleksandar Vučić a susținut că studenții primesc bani din străinătate și a acuzat presa internațională că minte despre proteste.
Jurnaliștii din Serbia au fost împiedicați să relateze despre proteste și au fost ținta atacurilor presei pro-guvernamentale. Printre cei vizați se numără jurnalistul și prezentatorul sârb Zoran Kesić, care a descoperit cel puțin 200 de graffiti amenințătoare în Belgrad, asociindu-l cu tragedia din Novi Sad, ceea ce a determinat Asociația Independentă a Mass-Mediei Electronice (ANEM) să depună o plângere. Asociația Independentă a Jurnaliștilor din Serbia (NUNS) a înregistrat peste 30 de cazuri de atacuri, amenințări verbale și intimidări ale jurnaliștilor din partea oficialilor publici, forțelor de ordine și altor persoane doar în luna ianuarie 2025.
Un videoclip editat și distribuit pe scară largă pe rețelele sociale, i-a prezentat în mod manipulator pe actorii Marko Janketić și Mirjana Karanović, jurnaliștii Zoran Kesić, Jelena Obućina și Marko Vidojković, dramaturga Biljana Srbljanović și istoricul Milan St Protić ca susținători ai independenței Kosovo și i-a etichetat drept trădători. Unii dintre cei vizați au raportat că au primit amenințări cu moartea. Alegerile parlamentare din Kosovo sunt programate pentru 9 februarie, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre etnicii sârbi și autoritățile din Serbia.
