Comunicat PEN International – solidaritate cu William Nygaard

PEN International se alătură PEN Norvegia pentru a-și exprima profundă dezamăgire și îngrijorare față de decizia procurorului districtual din Oslo (din 9 aprilie 2024) de a respinge cazul privind tentativa de omor a proeminentului editor norvegian, vicepreședinte al PEN International și fost președinte al PEN Norvegia, William Nygaard. PEN International își reînnoiește apelul pentru justiție legat de atacul împotriva vieții lui Nygaard.

La 11 octombrie 1993, William Nygaard, pe atunci director al editurii Aschehoug, una dintre cele mai mari edituri din Norvegia, a fost împușcat de trei ori și grav rănit în fața casei sale din Oslo. A petrecut luni de zile în spital. William Nygaard a făcut o legătură directă între împușcarea sa și sprijinul său pentru scriitorul Salman Rushdie, respectiv publicarea (în traducere norvegiană) la editura Aschehoug a cărții lui Rushdie, VERSETELE SATANICE. A fost nevoie de cinci ani pentru ca poliția norvegiană să recunoască o legătură între tentativa de ucidere a lui Nygaard și fatwa emisă în 1989 de liderul Iranului, ayatollahul Khomeini, împotriva lui Rushdie, împotriva cărții și a editorilor săi. Fără ca cineva să fie numit suspect sau acuzat de atacul împotriva lui Nygaard, cazul a fost abandonat în 2007.

Unitatea specială de investigație din Norvegia, Kripos, a redeschis cazul în 2009, după publicarea articolului „Cine l-a împușcat pe William Nygaard?”, de jurnalistul Odd Isungset. În octombrie 2018, cu două zile înainte de expirarea termenului de prescripție, Kripos a acuzat două persoane de tentativa de omor a lui Nygaard. Ancheta a continuat până în septembrie 2023, când Kripos a înaintat cazul Biroului Procuraturii din Oslo, sugerând că probele sunt insuficiente.

Echipa juridică a lui William Nygaard a declarat că va face apel împotriva deciziei de a închide cazul. PEN Norvegia a cerut anterior o anchetă publică independentă cu privire la tratarea cazului Nygaard de către poliție.

„PEN International este alături de vicepreședintele său William Nygaard, care în urmă cu peste 30 de ani aproape că a plătit prețul suprem pentru angajamentul său neclintit față de libertatea de exprimare și de publicare. Faptul că tentativa de omor împotriva sa a fost respinsă de autoritățile judiciare norvegiene este de maximă îngrijorare. Toți cei responsabili pentru atentatul teribil la viața lui Nygaard trebuie să fie aduși la răspundere” a declarat Burhan Sonmez, președintele PEN International.